Powered by Blogger.
SSLC EXAMINATION MARCH 2017 NOTIFICATION PUBLISHED.SSLC EXAM MARCH 2017 || THSLC || SSLC (HI) ||THSLC (HI) ||

Aug 11, 2011

സ്വാതന്ത്ര്യദിന ചിന്തകള്‍ QUIZ

Circular about the celebration of Independence day
1
Who is the author of the National Anthem of India?


Rabindranath Tagore
http://quiz.webdunia.com/img/cm/correctAns.gif
Bankim Chandra Chatterjee

Subhash Chandra Bose
Vallabhbhai Patel

2
What does the blue wheel that appears in the Indian national flag stand for?

The wheel of religion
The wheel of law of justice
http://quiz.webdunia.com/img/cm/correctAns.gif

The wheel of Krishna
The wheel of fortune
3
Who gave the slogan “Swaraj is my birthright and I shall have it”?

Mahatma Gandhi
Lal Bahadur Shastri

Bal Gangadhar Tilak
http://quiz.webdunia.com/img/cm/correctAns.gif
Pt. Jawaharlal Nehru

4
Who was the first President of Independent India?

Rajendra Prasad
http://quiz.webdunia.com/img/cm/correctAns.gif
Mahatma Gandhi

Pandit Jawaharlal Nehru
Dr. S Radhakrishnan
5
Who was the Lal in Lal, Bal, Pal?

Lal Bahadur Shastri
Lala Lajpat Rai
http://quiz.webdunia.com/img/cm/correctAns.gif

Jawaharlal Nehru
Motilal Nehru

6
The first Indian National Army was founded by ……

Vallabhbhai Patel
Capt Mohan Singh
http://quiz.webdunia.com/img/cm/correctAns.gif

Subhash Chandra Bose
Bhagat Singh
7
Identify the National Hero in the below picture.
http://cmsdata.webdunia.com/hi/contmgmt/quiz/image/1282009192846.JPG

Jawaharlal Nehru
Lala Lajpat Rai

Chandrashekhar Azad
Subhash Chandra Bose
http://quiz.webdunia.com/img/cm/correctAns.gif

8
Who is known as the Nightingale of India?

Sarojini Naidu
http://quiz.webdunia.com/img/cm/correctAns.gif
Lata Mangeshkar

Annie Besant
Aruna Asaf Ali
9
Who gave the slogan “Give me blood and I shall give you freedom”?

Vallabhbhai Patel
Chandrashekhar Azad

Ramprasad Bismil
Subhash Chandra Bose
http://quiz.webdunia.com/img/cm/correctAns.gif

10
The famous movement launched by Gandhi to break salt law was ……

Quit India Movement
Non-Cooperation Movement

Indian National Movement
Civil Disobedience Movement
http://quiz.webdunia.com/img/cm/correctAns.gif
1. What are the colors and the order of colors on the Indian flag?
Answer: Saffron, White, Green
2. What symbol is at the center of the Indian flag?
Answer: Navy blue wheel called the Chakra
3. What is the National bird of India?
Answer: Peacock
4. What is the National Animal of India?
Answer: Tiger
5. What is the National Tree of India?
Answer: Banyan tree
6. What is the National fruit of India?
Answer: Mango
7. What is the National flower of India?
Answer: Lotus
8. What is the National Sport of India?
Answer: Hockey
9. When is Independence Day celebrated?
Answer: August 15th
10. When is Republic day celebrated?
Answer: January 26th
11. We got independence from whom?
Answer: The British
12. Who is known as father of the nation?
Answer: Mahatma Gandhi
13. Who gave him the name of Mahatma?
Answer: Rabindranath Tagore which means Great Soul
14. What is Mahatma Gandhi’s full name?
Answer: Mohandas Karamchand Gandhi
15. What is the national emblem and where was it taken from?
Answer: The National Emblem of India has been taken from the Sarnath Lion capital erected by King Ashoka. In the National emblem only three lions are visible and the fourth one is hidden from the view. All the lions are mounted on an abacus. At the centre of the Abacus, there is a Chakra (wheel) which symbolizes the Dharma Chakra (Eternal wheel of law). There is a bull, a galloping horse, an elephant and a lion, separated by intervening wheels over a bell shaped lotus. The word Satyameva Jayate (truth alone triumphs) have been inscribed in devanagari script
16. What form of government do we have?
Answer: Sovereign Socialist Democratic Republic with a Parliamentary system
17. What is official residence of president of India called?
Answer: The Rashtrapati Bhavan
18. Who was the first Prime Minster of India?
Answer: Jawaharlal Nehru
19. Who was the first president of India?
Answer: Dr Rajendra Prasad
20. Who is the Current Prime Minister of India?
Answer: Dr Manmohan Singh
21. Who is the Current President of India?
Answer: Smt. Pratibha Devisingh Patil
22. Who wrote the Indian National Anthem?
Answer: Rabindranath Tagore
23. What is the National Song of India?
Answer: Vande Mataram written by Bankimchandra_Chattopadhyay
24. What is Republic day and in which year was India declared a Republic country?
Answer: The Republic Day of India is a national holiday of India to mark the adoption of the Constitution of India and the transition of India from a British Dominion to a republic on January 26th , 1950.
25. In which year did India get its independence?
Answer: 1947
26. What are the 3 national holidays?
Answer: January 26th – Republic Day.
August 15th – Independence Day.
October 2nd – Gandhi Jayanti; Mahatma Gandhi’s Birthday.
27. When is Children’s day celebrated in India and why?
Answer: November 14th . This date the marks the birth anniversary of India’s first Prime Minister – Pandit Jawaharlal Nehru. The reason why his birthday has been chosen for the celebration of children is because of his love and passion for children. The day is marked with a lot of activities for children.
28. When is Teachers day celebrated and why?
Answer: September 5th. It is the birthday of the second President of India, academic philosopher Dr. Radhakrishnan. It is considered a “celebration” day, where teachers and students report to school as usual but the usual activities and classes are replaced by activities of celebration, thanks and remembrance. At some schools on this day, the responsibility of teaching is taken up by the senior students as an appreciation for their teachers.
29. What is the term of office of India’s President?
Answer: The President shall hold office for a term of five years.
30. The elections are held every ____ years to elect the Prime Minister?
Answer: Five years
31. How is India’s president elected
Answer: The President is elected by the elected members of the Parliament of India (Lok Sabha and Rajya Sabha) as well as of the state legislatures (Vidhan Sabhas). The Indian Legislature comprises of the Lok Sabha (House of the People) and the Rajya Sabha (Council of States) forming both the Houses of the Parliament.
32. Who is the first Indian to receive a Nobel Prize?
Answer: Rabindranath Tagore was awarded the Nobel Prize in Literature
33. Who was the first Indian in space?
Answer: Indian cosmonaut Rakesh Sharma spent eight days in 1984 aboard the USSR’s space station Salyut 7.
34. List 5 major religions in India?
Answer: Hinduism, Islam, Christianity, Sikhism, Buddhism, Jainism
35. List the 3 Gods who form the Trinity and their role?
Answer: Brahma, Vishnu, Shiva.
Brahma (serving the cosmic function of creation).
Vishnu (serving the cosmic function of renewal and preservation).
Shiva (serving the cosmic function of destruction that precedes re-creation).
36. Who is the Goddess of education and knowledge?
Answer: Saraswati
37. Who is the Goddess of Wealth?
Answer: Lakshmi
38. List 5 major Hindu festivals in India?
Answer: Diwali, Holi, Rakshabandhan, Janmashtami, Navratri
39. What are the 2 famous Epics stories?
Answer: Ramayana and Mahabharata
40. How many Vedas are there and list them?
Answer: 4 – Rig Veda, Sama Veda, Yajur Veda, Atharva Veda
41. What are the 10 avatars of Lord Vishnu?
Answer: Matsya(fish), Kurma(turtle), Varaha(Boar), Narshimha(half-man & half-lion), Vamana(short-man), Parashurama, Rama, Krishna, Buddha, Kalki
42. What was the real name of Lord Buddha?
Answer: Siddhartha
43. What was the birthplace of Gautam Buddha?
Answer: Lumbini, which is in modern day Nepal
44. What is the significance of Bodh Gaya?
Answer: Gautama Buddha the spiritual teacher and founder of Buddhism attained Enlightenment at this place in the state of Bihar.
45. Who is the founder of Jainism?
Answer: Mahavira
46. What is the oldest known university of India?
Answer: Nalanda in the state of Bihar
47. Who is the founder of Sikhism?
Answer: It is founded on the teachings of Guru Nanak and nine successive Sikh Gurus in Fifteenth century Punjab
48. Who are the first and Last Guru of Sikhism?
Answer: Guru Nanak and Guru Gobind Singh
49. What is The Holy Book read by the Sikhs?
Answer: Guru Granth Sahib
50. What is the oldest known civilization in India?
Answer: Indus valley civilization
51. What are the 2 main cities in Indus Valley civilizations?
Answer: The places/cities are Mohenjo-daro and Harappa
52. What are the contributions of Aryabhatt?
Answer: Aryabhata gave an accurate approximation for ? and also known for Place Value system and zero. He is also the first astronomer to have stated that the sun is the center of the Solar System.
53. Name 5 major rivers of India?
Answer: Ganga, Yamuna, Kaveri, Godavari, Narmada, Krishna
54. Name the Highest mountain peak in India (hint: it’s not Mt. Everest – which is in Nepal ?)?
Answer: Kanchenjunga is the highest mountain peak in India
55. List 5 neighboring countries of India?
Answer: Afghanistan and Pakistan to the north-west.
China, Bhutan and Nepal to the north.
Myanmar and Bangladesh to the east.
Sri Lanka is separated from India by a narrow channel of sea, formed by Palk Strait and the Gulf of Mannar.
56. How many states are there in India?
Answer: 28 States and 7 Union Territories
57. India belongs in which continent?
Answer: Asia
58. What is the capital of India?
Answer: New Delhi
59. List 5 major cities of India?
Answer: Mumbai, Delhi, Kolkata, Chennai, Bangalore
60. Which is the longest river in India?
Answer: Ganges River
61. What is the one of the Seven Wonders of the World found in India?
Answer: Taj Mahal
62. How many official languages are there in India?
Answer: 22 National Languages – as recognized by the Constitution of India
63. What is the National/official language of India?
Answer: Hindi
64. What is the rainy season called in India?
Answer: Monsoon
65. How many seasons are there and when do they occur?
Answer: There are four seasons:
Winter – December thru February.
Summer – March thru June.
South-west monsoon season – June thru September.
Post monsoon season – October thru November.
66. Name the 3 sea/ocean which surround India?
Answer: Indian Ocean, Arabian Sea, Bay of Bengal
67. Name the largest desert in India?
Answer: Thar Desert
68. Name 5 musical instruments native to India?
Answer: Veena, Tabla, bansuri (bamboo flute), shehnai, harmonium,sitar
69. Name 5 dance forms of India?
Answer: Bharatanatyam, Kathakali, Kathak, Odissi, Manipuri, Mohiniattam, Kuchipudi
70. Name 2 crop seasons of India?
Answer: The 2 crop seasons are Rabi and Kharif
71. When during the year are the crop season?
Answer: Kharif crops are usually sown with the beginning of the first rains in July, during the south-west monsoon season.
Rabi crop is the spring season harvest in India. Rabi crops are usually sown in November. They are also known as Winter Crops.
72. Name 2 rabi crops and 2 kharif crops?
Answer: Kharif crops: rice(paddy), maize, millets(bajra and jawar)
Rabi crops : wheat and barley
73. What proportion of Indian population dependent on agriculture?
Answer: Agriculture provides the principal means of livelihood for over 60% of India’s population
74. What was the name of the first Indian satellite in space?
Answer: First Indian Satellite was named Aryabhata, launched (April 19, 1975).
75. What does ISRO stands for?
Answer: Indian Space Research Organization
76. Where is the satellite launching station located in India?
Answer: Sriharikota, state of Andhra Pradesh.
77. Which was the first Nuclear Power plant in India?
Answer: The first reactors in India were at Tarapur in Maharashtra state
78. Which is the highest Dam in India?
Answer: Tehri Dam on Bhagirathi River is the highest dam in India.
79. Which is the Largest Dam in India?
Answer: Bhakra Nangal Dam
80. What is the largest mass transportation system in India?
Answer: Railways
81. Which is the largest car company in India?
Answer: Maruti
82. What name of the southernmost tip in India?
Answer: The southernmost tip of India is called Kanyakumari (Cape Comorin) on the Indian Ocean.
83. Name few mountain range in India?
Answer: Himalaya Mountain range in the north, Eastern Ghats, Western Ghat in the south, Aravali Range to the west of India, the Satpura and Vindhya ranges in central India
84. What is the name of Indian currency?
Answer: Rupee
85. What is the significance of Golden temple and where is it located?
Answer: The Golden temple is the most sacred temple of the Sikhs and situated in the holy city of Amritsar, Punjab.
86. Where are the following located : Char Minar, Jama Masjid, Gateway of India, India gate, Sun Temple, Ajanta & Ellora caves?
Answer: Char Minar – Hyderabad, Andra Pradesh
Jama Masjid – Delhi
Gateway of India – Mumbai/ Bombay
India Gate – Delhi
Sun Temple – Puri, Orissa
Ajanta & Ellora caves – Aurangabad, Maharashtra
87. Name the first women president of India?
Answer: Smt. Pratibha Devisingh Patil
88. Name the First women prime minister of India?
Answer: Indira Gandhi
89. What is the name of Mahatma Gandhi’s ashram?
Answer: Sabarmati Ashram
90. What was Mahatma Gandhi by profession?
Answer: He was a lawyer and practiced in South Africa
91. What was the name of wife of Mahatma Gandhi?
Answer: Kasturbai Gandhi
92. Which year did Quit India movement start?
Answer: The Quit India Movement was the final call, an organized movement of civil disobedience for immediate independence of India from British rule issued by Mahatma Gandhi on August 8, 1942.
93. Who is the author of Discovery of India?
Answer: Jawarharlal Nehru during his imprisonment in 1942-1946 for his participation in the Quit India movement
94. Who is the author of My experiments with Truth?
Answer: Mahatma Gandhi – its is a autobiography
95. Who is the author of Mahabharata?
Answer: Hindu Sage Vyasa
96. Who is the author of Ramayana?
Answer: Sage Valmiki
97. When did India get its first Team Olympic Gold Medal and in what event?
Answer: India’s first gold medal came in field hockey at the 1928 Games in Amsterdam, Netherlands
98. When did India get its first Individual Olympic Gold Medal, in what event and by whom?
Answer: 2008 Summer Olympics. In the men’s 10m air rifle shooting by Abhinav Bindra
99. Who is the current captain of Indian cricket team?
Answer: MS Dhoni
100. When did India win the first cricket World Cup and who was the Captain?
Answer: In the Year 1983 and Kapil Dev was the captain

No comments:

School Kalolsavam Software and help file .

© hindiblogg-a community for hindi teachers
  

TopBottom